O BIJELJINI

O BIJELJINI

Bijeljina je grad i središte istoimene opštine u sjevero-istočnom dijelu Republike Srpske.Površina opštine iznosi 734 km², a ukupni broj stanovnika iznosi otprilike 150 000. Grad je opštinski centar i istorijsko središte ravne Semberije i blagog pobrđa Majevice. U poslijednjih 20-ak godina razvila se u drugi grad po veličini u RS kao i privredni, turistički, univerzitetski i kulturni centar ovog dijela RS i BiH.

Grad Bijeljina

Pored svog tradicionalnog poljoprivrednog naslijeđa Bijeljina je opština koja se ubrzano razvija i u drugim granama privrede, najviše zahvaljujući svoji prirodnim bogatstvima – prirodi i ljudima.

U Bijeljini postoje pored državnog Univerziteta koji je dobio novu zgradu, a koja je najveća i najbolje opremljena u RS, postoje i mnogi privatni univerziteti među kojima se ističu Pavlovnić Univerzitet i Sinergija sa takođe reprezantivnim objektima koji važe za vodeće u RS i BiH, kao i mnogi drugi fakulteti, što Bijeljinu čini studentskim gradom i gradom mladosti u kom živi i uči oko 10.000 studenata, od kojih je oko 2.500 iz drugih gradova kako BiH, tako i Srbije.

Univerziteti

Bijeljina izgleda drugačije nego druga mjesta u RS i BiH. Kuće i vrtovi liče na one u Mađarskoj, Vojvodini ili Slavoniji. Parkovi i područja za šetnju oko grada su brižljivo uređena sa dobro održavanim živicama i travnjacima. Kupališta i pecališta na rijeci Drini su lijepa, a cijelo područje uživa u blagoj klimi: Bijeljina ima oko 1800 sunčanih sati tokom godine.

Sve ovo je u poslijednje vrijeme oblikovalu kao turistički centar na ovim prostorima sa mnoštvom znamenitosti među kojima je bez sumnje najatraktivnije etno selo Stanišići, kao autentičan prikaz sela iz nekih drugih vremena, pretočen u očaravajuću realnost, što je nešto što se mora posjetiti kad ste u Bijeljini. Zatim je tu i manastir Tavna,novoizgrađeni manastir Sveta Petka, Banja Dvorovi, rijeke Drina i Sava itd...

Konoba Stanišić

Poslijednje, ali svakako ne i najmanje bitno i kulturni zahtjevi ove razvijajuće opštine bivaju sve više ispunjeni.

Ove godine se završava izgradnja atraktivnog novog Centra kulture. Centar za kulturu Bijeljina imaće  imaće više od 4.000 kvadratnih metara korisne površine uključujući višenamjensku salu sa 350 mjesta za pozorišne prestave i ostala kulturna dešavanja. Predviđeno je da u Centru za kulturu budu smještene prostorije institucija kuture, uključujući i omladinski centar i kulturno-umjetnička društva, a projektom je planiran i novi, atraktivni umjetničko galerijski prostor, kino sala, kao i nova sala za sjednice Skupštine opštine Bijeljina.

Bijeljina ima čuvenu srednju muzičku školu sa nadaleko poznatim horovima, a na Univerzitetu Pavlović postoji Akademija umjetnosti na kojoj predaju poznatii umjetnici s ovih prostora.

Muzička i sportska dešavanja su sastavni dio života grada.

Motel Azzurro DSC_0266.JPGMotel Azzurro DSC_0291.JPGMotel Azzurro 3.jpgMotel Azzurro _MG_7197.JPGMotel Azzurro 8.jpg
Motel Azzurro Collages4.jpgMotel Azzurro 6.jpgMotel Azzurro 11.jpgMotel Azzurro 10.jpgMotel Azzurro 5.jpg
Motel Azzurro DSC_0112.JPGMotel Azzurro 9.jpgMotel Azzurro Motel Azzurro 2012 nove slike9.jpgMotel Azzurro Motel Azzurro 2012 nove slike10.jpgMotel Azzurro Optimized-aaa (3).JPG
Motel Azzurro 1.jpgMotel Azzurro 4.jpgMotel Azzurro Collages.jpgMotel Azzurro _MG_7171.JPG